söndag 24 mars 2013

Dubbel IPA - Nytt recept 006

Bryggning i går igen, sjätte batchen i nya huset med nytt vatten. Har haft lite problem med effektiviteten men nu tror jag jag hittat rätt. Körde malten genom kvarnen två gånger men med rätt grov inställning båda gångerna.

Tvättade jästen från IPA:n jag bryggde för en dryg vecka sedan och använde den igen, hade gått igång och jäst för fullt i morse så det fungerade bra.

Tanken med receptet är att få in en ordentlig maltkropp för att balansera den lite högre alkoholhalten och nu hoppas vi bara på att få det hela att jäsa ut ordentligt, vill under 1.015 i alla fall och helst ner mot 1.012, då har vi en super IPA tror jag.

Här kommer receptet:


Kjevlinge 2XIPA

Style: Unassigned OG: 1.082
Type: FG: 1.015
Rating: 0.0 ABV: 8.78 %
Calories: 265 IBU's: 80.75
Efficiency: 70 % Boil Size: 31.00 L
Color: 23.2 EBC Batch Size: 25.00 L
Preboil OG: 1.072 Boil Time: 60 minutes

Fermentation Steps
Name Days / Temp
Primary 7 days @ 20.0°C
Secondary 14 days @ 20.0°C
Bottle/Keg 14 days @ 20.0°C
Lager 10 days @ 15.0°C

Grains & Adjuncts
Amount Percentage Name Time Gravity
8.00 kg 86.02 % Pale Malt, Maris Otter 60 mins 1.038
0.30 kg 3.23 % Caramel/Crystal Malt -120L 60 mins 1.033
1.00 kg 10.75 % Sugar, Table (Sucrose) 3 mins 1.046

Hops
Amount IBU's Name Time AA %
50.00 g 55.14 Magnum 60 mins 14.50
20.00 g 19.29 Columbus (Tomahawk) 30 mins 16.50
20.00 g 3.86 Cascade 10 mins 7.00
20.00 g 1.68 Amarillo Gold 3 mins 8.90
20.00 g 0.78 Ahtanum 3 mins 4.10

Yeasts
Amount Name Laboratory / ID
North western american ale

Additions
Amount Name Time Stage
15.00 mg Irish Moss 15 mins Boil

Mash Profile
Light Body Infusion 60 min @ 65.0°C
Add 17.57 L ( 2.24 L/kg ) water @ 76.7°C
Sparge
Sparge 25.28 L of 75.0°C water over 30 mins

Carbonation
(none)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar