torsdag 26 december 2013

Brown Ale - no chill brewing

Första försöket med No Chill brewing, bryggde vörten i mitten av september och pitchade jästen i mellandagarna så nu är det bara att vänta och se hur det tar sig.

Har tänkt att testa No Chill Brewing med några batcher nu för att se hur det blir, metoden skulle passa mitt bryggande enormt väl då jag ofta brygger sekventiellt, dvs. att jag istället för att göra en jäststarter för att få upp tillräckligt med jäst för de lite större ölen så planerar jag bryggandet så att jag börjar med de mindre ölen och sedan återbrukar jästen från den matchen till nästa som är något större. Detta fungerar väldigt bra men kräver att jag har tid att avsätta ca: var 3:e vecka i flera omgångar framåt.

Med No chill, kan jag brygga en hel serie på en dag för att sedan bara behöva tappa om och pitcha med jämna mellanrum. Tanken är sån i alla fall.

Har fyra brytningar till planerade i julledigheten som alla ska gå på No Chill så får vi se hur det hela blir.

De andra kandidaterna är:
Witbeer
Pale Ale
Black IPA
och en Belgian Pale Ale eller en Helles Munich, har inte riktigt bestämt mig ännu men den som lever får se.

Hopping Rabbit - American Brown Ale

Style: American Brown Ale
Type:Calories: 210
Rating: 4.0Boil Size: 30.04 L
IBU's: 29.08Batch Size: 25.00 L
Color:   44.1 EBC  Boil Time: 60 minutes
Preboil OG: 1.058

EstimatedActual
Brew Date:-15/09/2013
OG:1.0651.060
FG:1.0121.012
ABV:6.94 %6.29 %
Efficiency:75 %69 %
Serve Date:02/11/2013(null)

Fermentation Steps
NameDays / TempEstimatedActual
Primary7 days @ 20.0°C
Secondary14 days @ 20.0°C

Bottle/Keg14 days @ 20.0°C

Lager14 days @ 10.0°C

Grains & Adjuncts
AmountPercentageNameTimeGravity
5.02 kg66.32 %Pale Malt, Maris Otter90 mins1.038
1.37 kg18.09 %Munich Malt90 mins1.037
0.32 kg4.22 %Caramel/Crystal Malt -120L90 mins1.033
0.16 kg2.08 %Oats, Malted90 mins1.037
0.16 kg2.08 %Melanoiden Malt90 mins1.037
0.16 kg2.08 %Fawcett Pale Chocolate90 mins1.030
0.07 kg0.90 %Black (Patent) Malt90 mins1.025
0.32 kg4.22 %Caramunich Malt60 mins1.033
Hops
AmountIBU'sNameTimeAA %
18.00 g19.24Columbus (Tomahawk)60 mins12.50
15.00 g8.16Chinook20 mins10.50
18.00 g0.83Columbus (Tomahawk)1 mins12.50
12.00 g0.38Cascade1 mins8.60
12.00 g0.46Chinook1 mins10.50
15.00 gCascade2 days8.60
Yeasts
AmountNameLaboratory / ID
0.7 pkgNorthwest AleWyeast Labs 1332
Additions
AmountNameTimeStage
14.36 gIrish Moss10 minsBoil
Mash Profile

Light Body Infusion In90 min @ 66.0°C
 Add 31.59 L ( 2.24 L/kg ) water @ 77.8°C

Carbonation
AmountTypeBeer TempCO2 Vols
156.49 gTable Sugar - Bottle Carbonation20.0°C2.50
Notes


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar