Brygga öl

Att brygga öl kan vara väldigt enkelt eller så kan det vara en hel vetenskap. Man blir aldrig fullärd och lär sig hela tiden något nytt och man kan ha många olika bakgrunder till varför man börjar med att brygga öl.
Processen är väldigt simpel, värm vatten, blanda ihop med krossad malt, sila av vätskan, koka, låt svalna, tillsätt jäst, blanda i socker, häll på flaska, sätt på kapsyl och vips så har vi en öl.
Så här enkelt är det egentligen att brygga öl.
Det är några detaljer som ska på plats som rätt mängder, temperaturer och tider i kombination med rätt ingredienser för att få det hela att bli en öl men i det stora hela så är det egentligen inte svårare att brygga sig en god öl än att baka en god kaka.
Många har en rätt låg förväntning på sin första brygd och blir väldigt positivt överraskade när dom väl kommit till stadiet att de kan smaka sin första hembrygda öl.
När man väl har kommit dit så är inte steget väldigt långt innan man kan brygga riktigt bra öl, av i stort sett vilken sort som helst. Det är det som den stora förtjusningen med ölbryggning.
Många är nöjda med att kunna brygga öl som riktigt bra och njuter av att kunna servera en öl som uppskattas och som kan mäta sig med en köpt öl i form av smak och utseende.
Sen finns det dom som vill kunna brygga med full kontroll, där man kan reproducera "samma öl" gång efter gång eller brygga speciella öl som kräver speciella tekniker. Dessa bryggares öl kan oftast mäta sig med de allra bästa ölen i världen och dom smakar exakt likadant varje gång.
För att lyckas med ölbryggningen så behövs utrustning, kunskap, ingredienser och ett recept. Här kommer vi titta på de tre första faktorerna och recept hittar du under recept eller i bloggen, alla recept som du hittar här är öl som vi brygger själva och som ger bra, goda öl.
Utrustning:
När man börjar intressera sig för ölbryggning så kan det vara lite svårt att få en överblick på vad man behöver för utrustning, detta är mycket beroende på att det finns flera olika metoder och ambitionsnivåer, i stort sett alla de metoderna som används producerar bra öl. Så hur vi har delat upp utrustningsdelen är som följer.
Grundutrustning:
Det här är utrustningen som du behöver oavsett vilken metod av bryggning man väljer att använda sig av.
Termometer:
En termometer behöver man flera gånger under en bryggning. Det kan vara en traditionell termometer eller en digital termometer. Använder man en traditionell termometer så bör man använda en med alkohol i och undvika kvicksilver i fall att olyckan skulle vara framme. En digital stektermometer fungerar också utmärkt. Temperaturspannet som är intressant är ca: 10-100 grader. En sak att tänka på är att inte ta en glastermometer direkt från värme och skölja den i kallt vatten, då är det risk att den spricker.
OG mätare:
Med OG mätaren så mäter man hur mycket sockerarter det finns i en vätska, det här är något som man mäter vid flera tillfällen under bryggprocessen. De alternativen man står inför här är dels en hydrometer eller en refraktometer. Det finns enkla hydrometrar för under hundralappen som gör jobbet bra nog. En refratometer är lite av en nice to have sak, den är enkel att använda sig utav men kostar något mer, dessa finns från några hundralappar och uppåt.
Hävert:
En hävert kan vara allt från en enkel slang till de lite mer avancerade pumphävertarna som finns i bryggbutiker. Det viktigaste med en hävert är att den är enkel att göra ren och att den går att starta utan att man måste “infektera” ölet. För att inte måste doppa ner händerna i ölet för att fylla en slang eller suga med munnen i ena änden av slangen så bör man ha någon form av pump för att få igång en slanghävert, till exempel en enkel pump liknande de man använder för att blåsa upp luftmadrasser och då använda sig av sugsidan av pumpen.
Kvarn:
Kvarnen är nödvändig för att kunna mala malten man ska bruka vid bryggningen. Många bryggbutiker som säljer malt kan mot en mindre kostnad mala malten i ett recept åt en. Hur man maler malten påverkar hur mycket sockerarter som frigörs under bryggningen och man vill ha god kontroll på hur resultatet på den färdiga ölen kommer bli så är det viktigt att malten mals på samma sätt varje gång. Detta betyder att när man väl ställt in kvarn så att den maler lagomt så vill man inte ändra på inställningen, detta har man inte kontroll på ifall man köper malten färdigmald, olika butiker använder olika kvarnar och inställningar. Så en egen kvarn är en god investering om man tänker brygga öl regelbundet. Priset på kvarnar ligger på mellan 700 - 3000 kronor och många kan antingen drivas med en vev och handkraft eller kopplas till en borr som driver den och gör arbetet enkelt. Det finns även mer avancerade kvarnar med egen motor men för att försvara den kostnaden ska man brygga en hel del.
Jäskärl:
Det finns en massa olika kärl som kan fungera som jäskärl. Det vanligaste är så kallade jäshinkar som rymmer 27-30 liter och har tätslutande lock med hål för jäsröret. I dessa kan man jäsa 20-25 liter öl och det är en hanterbar volym att hantera rent praktiskt. Egentligen kan vilket tätt kärl som helst användas så länge det materialet är livsmedelgodkänt och man kan montera någon form av vattenlås på kärlet. Blir kärlet större så ska man tänka på att det blir knepigt att flytta det vid omtappningar och liknande.
Det finns även specialtillverkade jäskärl i rostfritt stål med koniska bottnar och flera kranar för tömning av jäst, omtappningar, kolsyrejäsning, ja det finns även jäskärl med inbyggd kylning så man kan kontrollera temperaturen under hela jäsningen. Men smakar det så kostar det, en vanlig jäshink med jäsrör får man för en dryg hundralapp medans ett specialkärl i rostfritt stål startar på flera tusenlappar.
Kapsylpåsättare:
När man tappat sitt öl på flaskor så behöver man kunna försluta dessa helt lufttätt. Antingen använder man flaskor med så kallad patentkork eller så brukar man vanliga ölflaskor med vanliga kapsyler men då behöver man ett verktyg för att kunna försluta kapsylerna. Det finns lite olika varianter av kapsylpåsättare.



Decinficering


BIAB bryggeriet:
Kokkärl
Mäskpåse
Uppvärmning


Köksbryggeriet:
Kokkärl
Mäskkärl
Uppvärmning


Stationärt bryggeri:
Kokkärl
Mäskkärl
Pump
Uppvärmning


Bryggverk:


Nice to have:
Kylning
Hopsacks
Hoprockets


Ingredienser:
Malt
Humle
Jäst
Socker
Klarning


Flaskor:
Ölflaskor
Champagneflaskor
PET flaskor


Fat:
Corneliusfat
Partyfat
Kommersiella fat


Kolsyreanläggning:


Programvara:
Beersmith
iBrewmaster
Hopville


Recept:
Läsa recept
Skapa recept


Processen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar